Spegel, spegel på väggen där

De senaste dagarna har jag suttit och funderat på vad det är en spegel egentligen reflekterar? Och jag har kommit fram till att det finns tre olika sorters speglar:

1) Glas-spegeln; spegeln som vi ställer oss framför och som visar oss vårt yttre; vad vi har på oss, om alla våra hårstrån står på rätt plats och hur vi ser ut

2) Människo-spegeln; spegeln som reflekterar hur andra personer så som familj, vänner och även främlingar uppfattar oss.

3) Själv-spegeln; spegeln som ingen kan se men som endast vi själva kan känna, och det är den som reflekterar vårt inre.

 

Hur många gånger har vi stått framför glas-spegeln och inte tyckt om det som vi har sett? Hur många gånger har vi tänkt att vi har för många finnar, är för tjocka eller fula… Ja, listan kan göras oändlig. Hur många gånger har vi dömt oss själva på det sättet? Men det har även funnits tider då vi har stått framför spegeln med lite smink i en snygg outfit och älskat det som vi har sett. Hur kommer det att vi stundvis kan döma det som vi ser i glas-spegeln och en stund senare älska det? Det är trots allt samma person som har stått framför den båda gångerna.

 

Hur många gånger har vi gått förbi en människa och dömt den pågrund av dess kläder och beteende? Måste en man som går runt i kostym mitt på dagen vara VD för ett företag? Hur många gånger har vi dock tänkt på hur andra människor uppfattar oss? Vad säger det om mig när jag går på stan i jeans och t-shirt, och vilket budskap förmedlar det om mig när jag nästa dag går ut i en känning?

 

Hur många gånger har vi känt otrolig glädje då livet har gett oss orsaker att le, och en sekund senare på grund av ett fel ord eller ett meddelande som vi inte vill få så har vår glädje, likt en vas som åkt i golvet, splittrats i miljontals bitar? Hur många gånger har vi då känt oss nere och känt att ingen förstår?

 

Hur många gånger har vi trots att vi har mått skit tvingat fram ett leende så att människo-spegeln har uppfattat oss som lyckliga? Hur många gånger har vi stått framför glas-spegeln och avskytt det vi har sett men när vi har gått ut så har människo-spegeln sagt till oss att vi är vackra? Hur många gånger har dessa tre olika speglarna samtidigt sagt tre olika saker om oss?

 

När man tänker på det på detta sätt så kan livet kännas meningslöst eftersom det vi tänker, gör och hur andra uppfattar det inte stämmer överens. Man kan lätt sätta sig och tänka på vad meningen med livet är eftersom allting känns så falskt. Visst är meningen med livet ibland en gåta, och då jag har fått frågan om vad jag anser att meningen med livet är så har jag aldrig haft ett svar. Men jag har äntligen funnit mitt svar; Jag har kommit fram till att man har funnit meningen med livet när dessa tre speglar reflekterar samma sak.


RSS 2.0